Un nou eșec pentru RO-ALERT: „urgia” din București, anunțată după ce a trecut
RO-ALERT, serviciul național care ar fi trebuit să salveze vieți, are ceva probleme. După o rundă de testare, care a enervat o mulțime de utilizatori, acum RO-ALERT nu transmite la ora potrivită avertizările. Așa s-a întâmplat pe 25 august, cel puțin în București.
„Avertizare COD PORTOCALIU de frecvente descărcări electrice, vijelie, averse ce vor cumula 20…25 l/mp, grindină de dimensiuni mici și medii, în intervalul orar 18:30 – 19:30. Evitati deplasarea in aer liber si luati masuri de autoprotectie. IGSU.”
Mesajul transmis prin RO-ALERT pe 25 august
Ideea sistemului RO-ALERT e să anunțe cetățenii din România de probleme. Că e vorba de-o vijelie, că e vorba de inundanții sau chiar incendii, la așa ceva ar trebui să fie bun sistemul. Doar că, până acum, în aproape un an de testare și funcționare, nu s-a dovedit prea eficient.
După cum vezi mai sus, mesajul menționa intervalul de-o oră între 18.30 și 19.30. Mesajul a fost primit la 18.49. Partea mai proastă e însă că sunt cetățeni din România care s-au plâns că au primit mesajul după ce-a trecut totul. Unii au primit la 19.39, alții aproape de 19.30. Ceea ce arată fie o problemă cu ora la care RO-ALERT a transmis mesajul, fie cu sistemul.
RO-ALERT a ajuns subiect de glume în iulie
Glumele la adresa RO-ALERT au început încă din ianuarie. Atunci, pe 26 ianuarie, sistemul RO-ALERT a trimis mesaje bucureștenilor să-i anunțe să nu mai sune la 112. Pe 29 ianuarie, Raed Arafat a explicat de ce n-ai primit mesajul. Doar că declarația lui de atunci a fost confuză și raportată doar la iPhone, ceea ce, să fim un pic realiști, nu-i o regulă pentru România. Putea, dacă voia să explice, să facă asta pe Android.
Momentul acela a trecut. Însă iulie a venit cu o rundă de teste pentru RO-ALERT. Au fost anunțate din timp, doar că ritmul în care au fost trimise i-a făcut pe oameni să dorească să dezactiveze RO-ALERT din telefon.
Pe 26 iulie, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a transmis, prin Facebook, că nu e în regulă ca oamenii să dezactiveze primirea de mesaje de urgență. „Suntem conștienți de disconfortul creat și ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri, însă derularea acestor teste este obligatorie având în vedere scopul pentru care a fost conceput Sistemul de avertizare RO-ALERT!”, a mai transmis IGSU destul de pronunțat la adresa românilor care nu înțeleg ce-i bine pentru ei.
Acum, după eșecul din 25 august, sperăm că nu mai urmează o nouă rundă de testare.